Учителя Беинса Дуно - Петър Дънов
НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ТЕМАТИЧНИ ИЗВАДКИ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

<< Окултни принципи и закони - том ІI, 2006

БЕЗСМЪРТИЕ, ВЪЗКРЕСЕНИЕ И НОВОРАЖДАНЕ

Алтернативен линк


БЕЗСМЪРТИЕ, ВЪЗКРЕСЕНИЕ И НОВОРАЖДАНЕ




“Ако се не родите изново”, един процес е – знание се изисква да се родите в Дух и вода. Значи, ако не разбирате закона на водата и закона на Духа, ако те не благоволят да се родите, не може да влезете в Царството Небесно.

“Новото в света”, стр. 96; 177



“Ако се родите от вода и Дух”. Раждането е велик процес, подобен на създаването на нов свят. Това, което внася радост и веселие в живота, което създава идеал и стремеж на човешкия дух, е законът на раждането, на възраждането.

“Влизане”, стр. 3; 48



Новораждането е Божествен закон. Ти всякога трябва да се обновяваш. Ти всеки ден трябва да се раждаш изново.

“Законът на сегашния човек”, стр. 588; 153



Като не разбират законите, мнозина се утешават с мисълта, че когато заминат за другия свят, тогава поне ще бъдат на Небето, при добри, богати условия. Влизането в Небето, при богати условия е във връзка със закона на новораждането.

Новораждане”, стр. 67; 131



Когато Христос е произнесъл великия закон, че човек може да се роди изново, Той е скъсал връзките на робството. Сега хората са роби, и за да се освободят от това робство, непременно трябва да се новородят. Новораждането е освобождение, скъсване на тия връзки, които сега ни спъват.

“Родени изново”, стр. 490; 25



Трябва да се разбира основният закон на възкресението. Възкресението е едно преходно състояние от подсъзнателен живот към съзнателен и свръхсъзнателен живот.

“Аз ще го възкреся!”, стр. 163; 13



Законът на новораждането е закон на влизане в ония хубавите условия. Те са условия вътре в нас.

“Изново родени”, стр. 320; 121



Има сила в света, която възкресява хората. Аз наричам тази сила с едно източно име Лемру. Тази сила съдържа първичния закон, чрез който БОГ е създал цялото човечество. В този първичен закон съществуват известни условия, при които животът може правилно да се развива. При тези условия само най-разумните същества взимат участие в развитието на човека.

“Кога ражда”, стр. 13; 67



Възкресението включва в себе си друг закон, то е състояние – минаване на душата в онова същинско състояние, в което е съществувала преди да е била въплътена в материята. Веднъж въплътена в материята, душата се опорочава. Също, всички хора, без изключение, са нечисти.

“След три дни”, стр. 115; 24



Поставете Любовта като главен фактор в живота си. Като казвам, че трябва да обичате всички без разлика, това не значи, че ще обичате всички еднакво. Законът за обновяването изисква да обичате непреривно и идейно, а не материално. Материалната любов носи големи страдания.

“Дванадесетте племена”, стр. 78; 62



За да бъде възкресението непреривен процес, човек никога не трябва да греши. Ако греши, той пак ще се върне назад. В този смисъл, възкресението подразбира закон за възпитанието на душите, правилно да разбират и прилагат Божествените закони.

“Остани с нас”, стр. 171; 62



Всички хора не могат да бъдат живи, но всички хора могат да възкръснат. Това е закон. Христос пък никога не е умирал. Следователно може да се помогне само на онзи, който разбира закона на възкресението и вярва в него.

“Другата събота”, стр. 38; 77



Писанието казва, че ние сме храм Божий. Така е, тялото ни е храм на БОГА. Ние сега искаме смъртното тяло да се облече в безсмъртие. Кога ще стане това? Когато научим великите закони на Божията мисъл. Те ще ни доведат до безсмъртието.

“Духът на Господа”, стр. 107; 59



И както след страданията Христос възкръсна, така и вие ще възкръснете – ще научите закона на безсмъртието.

“Рождението”, стр. 35; 3



Любовта е велик свят, който има съвсем друго произхождение в сравнение с физическия. Безсмъртието на човека седи именно в Любовта. Когато хората се научат да изпълняват Божията воля, те ще дойдат до закона на безсмъртието. Не е достатъчно само да чувствате тази Любов, но трябва да я изявявате.

“И рече БОГ”, стр. 191; 60



В първата фаза на своя живот човек е изучавал законите за придобиването на вечния живот… При втория изпит всички хора изучават условията, законите за спазване на вечния живот.

“Раздай всичко!”, стр. 16; 30



Когато Христос е изказал тия думи за “вечния живот” в присъствието на Своите ученици, Той им е разкрил един велик закон на живота, чрез който закон се разграничават и определят два съществени негови елемента, които влизат във временния и вечния, в съзнателния и свръхчувствения живот. Сега хора, които не разбират дълбокия смисъл на първообразния език, могат да направят един или друг превод, да разместят думите, но има известни закони, които регулират човешката мисъл и които не допускат едно своеобразно разместване.

“Условията на вечния живот”, стр. 244; 1



Чистотата прави човека млад, а знанието го прави мъдър. Задачата на стария е да разреши закона на безсмъртието.

“Знание и прилагане”, стр. 227; 103



Ние не говорим за свършване на света, но казваме, че светът ще се преобрази и прероди. По същия закон и хората няма да умрат, но ще преминат от живот в смърт и от смърт в живот. Те ще преминат две състояния. Първо ще съблекат физическата си дреха, ще излязат от гъстата материя и ще влязат в по-рядка материя, дето ще облекат духовната си дреха, т.е. духовното тяло. И тогава всички противоречия от човешкия ум ще изчезнат и ще се родят нови хармонични действия.

“Ако говоря”, стр. 61; 47



“От смърт в живот.” Това подразбира: който вярва в БОГА, във Великия Закон, ще придобие Вечния Живот. Аз не говоря за физическия живот, защото животът не се заключава само във физическото тяло.

“Раб и син”, стр. 74; 50



За всичко старо, което спъва вашето развитие, трябва да умрете. Мислите ли, че житното зърно, като влезе в земята, не трябва да умре? То трябва да умре, за да се роди в него новият живот. Според този закон, ако посаждате едно житно зърно десет пъти в земята, то ще има различни опитности, ще придобие различни качества. Същото се отнася и до хората.

“Те свидетелстват”, стр. 275; 47



Всяко място, през което се проявява човекът, ние наричаме същина на разумния живот. Който знае това място, той е придобил закона на безсмъртието. Силата на човека седи във вътрешното единение, вътрешното единство, до което той е достигнал. Това място в човека е недостъпно.

“Едно стадо”, стр. 62-63; 48



В третия закон, в закона на Божествената Любов е вечният живот. Там смъртта се изключва.

“Да угоди на народа”, стр. 6; 30



На каквато възраст и да сте, вие трябва постоянно да се подмладявате. Не мислете за старост! Постоянно подмладяване! Този е законът на вечния живот. Всеки ден трябва да работите за своето подмладяване. Тази идея ще внесе нещо ново във вашия живот. Който държи в ума си идеята за подмладяване, той всеки ден ще получава по нещо ново от Невидимия свят.

“Право разбиране”, стр. 80-81; 55



Като не разбира смисъла на живота, човек казва, че щом се е родил на Земята, нищо друго не му остава, освен да умре. Това е неразбиране на живота, на принципите, които действат в него. Който е роден в Доброто, той никога не умира.

“Доброто оръжие”, стр. 4; 86



Живее ли човек в Божията Любов, той постепенно се приближава към закона на безсмъртието. Законът на безсмъртието поставя всички хора под еднакъв знаменател.

“Глас от града”, стр. 10; 67



Изявяването е закон на безсмъртието. Това подразбира да се освободиш от всички тягости на живота или казано на съвременен език: да имаш свободен билет да пътуваш разумно навсякъде, дето пожелаеш.

“Кога ражда”, стр. 16; 67



Казвам: всеки човек, който се стреми към нов живот, той влиза в нова област – в закона на безсмъртието, дето отношенията между хората са съвсем нови. Тия отношения са абсолютно чисти.

“По БОГА направени”, стр. 24; 81



Лазар не беше прост човек. Той беше един адепт в края на своето развитие. С възкресението той премина едно посвещение, мина от едно по-ниско в по-високо състояние на развитието си. За Лазара имаше един съвпад с идването на Христа – да го възкреси. Христос му каза: “Лазаре, излез вън!” Това е закон, който и сега съществува в Природата. Не трябва да оспорвате този въпрос. Когато посеете едно житно зърно в земята, то първо започва да гние, а после дохожда до едно място, дето този живот почва да се организира, и от него излиза едно растение, от което ще се получи не само едно зърно, но някъде 30, някъде 60, а някъде сто зърна. Това, което е вярно за житното зърно, е вярно и за човека.

“Когото възкреси”, стр. 203; 125



На светиите е дадено задачата, не да спасят хората, но да ги освободят от лошите им наследствени черти и да ги направят щастливи и безсмъртни. Същият принцип подържаше и Христос, като казваше: “Който вярва в Мене, той ще придобие живот вечен”.

“Лазаре, излез вън!”, стр. 133; 75



Ще намериш път без прах, после ще намериш Истина без съмнение, живот без страдание, и тогава ще станеш безсмъртен. Следователно този закон вие може да го приложите в живота.

“Ценни мисли”, стр. 314; 97



Безсмъртието ще дойде, когато хората влязат в закона на Любовта. Сега те изучават закона на безсмъртието. Щом научат този закон, те ще знаят вече как да любят.

“Ценното в малкото”, стр. 69; 99



Всеки човек трябва да работи със закона на Любовта. Този закон е мощният закон на безсмъртието.

“Да се облечете с новия человек!”, стр. 42; 95



Всеки, който даде живот на другите, той трябва да има живот. Законът е такъв.

“Да живее душата ми!”, стр. 286; 120



Аз мога да въздигна един умрял човек, ако ме слуша. Казвате: “Направи това, за да повярват хората”. Мене не ме интересува вярата на хората, аз не се нуждая от тяхната вяра. Аз за себе си мога да направя това нещо, а не да убеждавам хората. После ще ме питате как съм го направил. То не е ваша работа. Онези, които ме слушат, ще кажат: “Много казано”. Ако с това искам да си дам вид, че съм много нещо, това е криво разбиране. Аз само искам да демонстрирам един закон, върху който съм съграден.

“Колко е хубава Твоята Любов”, стр. 469-470; 125



Животът на Земята е музика. Този живот върви в три направления. Да се изразя на музикален език: някой път върви в мажорно направление, тъй както се изразяват военните; някой път върви в минорно направление, тъй както скръбта се изразява, а друг път върви по една хармоническа гама, в която влизат първите две гами. Това са три велики метода, три велики закона, които регулират живота ни.

“Пробуждане на колективното съзнание”, стр. 25; 12



Едно качество, което Любовта предава някому, то е неизгладимо. То не може да се изгуби. Значи в дадения случай Любовта – това е свещеният огън на безсмъртието.

“Към извора”, стр. 190; 135



Който е познал закона на Любовта, той е разбрал само една трета от реалността. Който е познал закона на Мъдростта, той е разбрал две трети от реалността. Който е познал закона на вечната младост, той е разбрал Любовта, Мъдростта и Истината.

“Закон на вечната младост”, стр. 407; 145



При най-големите страдания, които човек има, да се не измени неговата душа. При най-големите страдания да се не промени неговата мисъл. При най-големите страдания да се не промени неговото тяло. Но да се усили. Понеже чрез страданията, чрез изпитанията се усилва човешкото тяло. Та да дойдем до закона на безсмъртието.

“Който знае и който не знае”, стр. 502; 153



Основната мисъл, която трябва да остане във вас, е да намерите вашите ближни. То е първата задача. Ближният – това е противо­положното на вашия живот. Когато намерите противоположното в себе си, в центъра на тези две противоположности ще намерите великия закон на Божественото, на Вечното, то е безсмъртното.

“Добро и човещина”, стр. 255; 109



Един ден ако излезем из въздуха, както рибите излязоха из водата – един ден и ние ще излезем из въздуха – тогава какво ще бъде нашето положение? Трябва да се създадат съвсем други органи, с които ще влезем в онова етерно пространство. Наричам го Божествено дихание. Туй е диханието на Любовта, дето е законът на безсмъртието.

“Настанало е Царството Божие”, стр. 68; 170



Вечният живот е живот без препятствия, без ограничения. Формата не се разрушава в него. Сегашната форма се разрушава постепенно и постоянно и така ще отива, докато добие безсмъртно тяло. Истината не можете нито да придобиете, нито да предадете, ако нямате тази опитност. Този Божествен закон се отличава с една черта на разширение.

“Бележки от разговори с Учителя”, стр. 111; 205



Средата за всички същества и за нашата душа е БОГ; елементът, който носи живота в себе си, е Христос, а условията, които спомагат за проявяването на живота, седят в Дух Свети. Когато вие изменяте реда на нещата, трябва да изменяте същевременно и законите, които регулират формите на нещата... Някои искат да познаят БОГА; ако сте потопени в БОГА, няма да Го познаете, защото сте вътре в Него; вие тогава само живеете в Него, без да Го познавате. А трябва да излезете извън Него и да Го направите условие за вашето съществуване, ако искате да Го познаете.

“Условията на вечния живот”, стр. 252, 253; 1



БОГ царува на Небето! БОГ царува на Земята! И всяка интелигентност, всяко знание, всяка сила, всяка доброта и всяка мощ, било на човека, било на обществото, било на народа, било на цялото човечество, се дължи на Този, Който е създал света. Този свят има и външен израз. Ние сме членове на този свят и трябва да изпълним Божията Воля, каквато и да е тя. Този е Великият закон на Вечния живот. Този е Великият закон на учениците, които искат да реализират Добро и то тъй, както е писано в Божествената книга, която още не е напечатана на Земята.

“Пътят на ученика”, стр. 70-71; 59






НАГОРЕ